Манастир Горњак

manastir gornjak

Манастир Горњак 

Манастир испод стрме стене са водом која тихо жубори, скоро ћути. 
Једног Ђурђевданског дана упутили смо се у овај манастир који се налази у прелепој природи, у Горњачкој клисури поред реке Млаве. Због неких непредвиђених околности у манастир смо стигли тог 6. маја 2017. године, пред само затварање манастира, било је већ одмакло послеподне, скоро вече. Велика стена са обода планине Јежевице, надвила се заштитнички изнад манастира. Пожурили смо у цркву. Малени простор а велики мир, нарочито са леве стране где се у удубљењу налазе мошти Светог Григорија који се подвизавао у испосници недалеко одатле. Љубазна монахиња нас је упутила до стене на коју се манастир скоро наслања. Низ стрму стену текла је вода и то из саме испоснице.  
Вода која се слива појављује се само једном годишње, како су нам рекли, и то на Ђурђевдан. Понекад вода тече и дан-два пре и после Ђурђевдана али на тај дан – обавезно. Народ у редовима чека и сакупља кашиком из маленог каменог удубљења које је вредно и стрпљиво дубила свака кап чудотворне воде. За ту воду кажу да је веома лековита, нарочито за болести очију. И сами смо се уверили у изузетну лековитост, на неколико примера у нашем окружењу. Моја вера добије на снази оног тренутка када је неком другом потребна помоћ – и ту је бескомпромисна 🙂 
Пошто смо ми стигли пред затварање манастира, скоро да више није било људи па смо, најбрже што смо могли, напунили пола малене флаше воде и кренули ка испосници до које води стрмо степениште. Како са висином нисам баш у љубави, остала сам доле и гледала мужа који се попео и упорно ме звао да дођем… Налет храбрости, за право чудо, зачас ме је довео горе. Невероватно је сазнање да је ту живео и молио се овај дивни светац. Молитва као основа и љубав као потпора животу Св. Григорија, уз дивну природу која се пружа унаоколо, зрачили су са тог необичног места које се благо уздизало изнад манастира.  
Легенда каже да је цар Лазар, шетајући тим крајем, угледао преко реке монаха синаита и желевши да поразговара са њим, никако није успео да га чује због хука реке. Монах је, онда, зауставио реку и њен хук, да би могли да поразговарају. Кажу да се и сада, у глуво доба ноћи река утиша на тренутак и чује се само потпуна тишина, као некада давно… Постоје и друге верзије ове приче, нисмо их проверавали, само смо их прихватили 🙂 
Кажу да у манастиру постоји и лоза која помаже код неплодности али због нашег касног доласка, нисмо ништа питали на ту тему. 
Необичан је осећај бити на таквом месту где се светитељ цео свој живот молио Богу. Слично као у испосници Светог Зосима у манастиру Тумане. Можда због тог сазнања, можда због скоро недирнуте природе и тамјана који тајновито обавија манастир – можда због свега тога помало – није тешко осетити доброту и љубав светих. У таквом окружењу рај добија своје земаљско обличје… Вековање манастира у загрљају стене, шапат Млаве у једном делу свог тока, остаци оригиналних фрески из 14.ог века на деловима зида испоснице, снажна љубав Светог Григорија, све то, уз строге али праведне очи једне монахиње, остали су урезани у нашим душама. Чинило нам се да и у нама постоји зрнце, још увек у фази пре клијања, које би могло бити обасјано Божанском љубављу. Смирај мајског дана сјајним зрацима сунца миловао је и грејао наше немирне душе које су већ жуделе да опет дођу. 

Манастир је из 14.ог века са храмом који је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице и припада Епархији браничевској али нисмо успели да пронађемо више информација на званичном сајту епархије. На сајту Википедије а и на неким другим, можете пронаћи више информација:

wikipedia 

http://manastiriusrbiji.com/manastir-gornjak/

Контакт телефон: 012 442 531 

Време када смо ми посетили овај манастир: мај 2017.г. 

Како смо ми ишли до манастира Горњак: 
Из Београда смо ишли старим Смедеревским путем до Пожаревца. Одатле ка Петровцу на Млави и Бањи Ждрело а затим смо пратили путоказе ка манастиру Горњак који је испод десет километара удаљен од Бање. 

Околина – У непосредној близини је Бања Ждрело са базенима топле воде али и манастири Витовница и Благовештење… У Витовници почива чувени отац Тадеј а речица која протиче поред манастира је чаробно лепа. 

Gornjek3
Gornjak2
Gornjak7