О нама

О нама

Наше откривање дивне речи коју смо чули у једном манастиру – „ДУШЕКОРИСНО“ 

Можда би овакав наслов најбоље описао нашу потребу да пронађемо толико потребан мир, здравље, смирење, извор непресушне енергије, неисцрпно напајалиште љубављу… На нашем мини ходочашћу срели смо људе који су нам додирнули срце својом топлином и добротом. Мало их је (или смо ми срели мали број њих) али сваки такав човек остави вам дубок траг у души. Заиста.  

Морала бих прво да кажем да ми, вероватно, нисмо позвани да говоримо о оваквим светињама. Речи Владике Николаја „О три ствари не жури да говориш – о Богу, док не утврдиш своју веру у њега, о туђем греху док се не сетиш свога и о сутрашњем дану док не сване” – уливају нам страх да можда, муж и ја, нисмо дорасли овом подухвату. Зато молимо и Бога и све вас за опроштај – никако не желимо да доведемо у заблуду било кога нити да одвратимо неког са свог личног пута или пута класичне медицине и лечења, напротив, Бог је дао и медицину и лекаре и лекове. И веру.

Идеја за овај сајт настала је као лична потреба да из свог угла, из угла обичних људи, необразованих ни богословски ни медицински ни социолошки, већ само вођени жељом да и другима, који су заинтересовани, пружимо могућност увида у информације и сазнања до којих смо дошли. Трудили смо се да пишемо јасно и конкретно, не желећи да увредимо ма и једну особу на овом свету. 

Ми нисмо ни у чему посебно стручни, нарочито не у давању савета било какве врсте. Зато вас молимо да податке са овог сајта, који су производ само нашег личног искуства и размишљања, узмете са великом резервом – жеља нам је била само да представимо наш сусрет са православним храмовима и различитим људима онако како смо то ми доживели. Ако вам то делује занимљиво, можете отићи и лично се уверити или донети закључке супротне нашима, одлука је на вама.  

Како манастира има, хвала Богу, много, ми ћемо, ако Бог да, постепено обилазити и допуњавати овај сајт новим обиласцима, утисцима, информацијама, фотографијама… Жеља нам је, велика жеља, да ово наше, сада мало приватно ходочашће, обухвати скоро све православне манастире Србије, земаља у непосредном окружењу, али и Русије и Грчке и да поделимо са људима које то занима, без икаквог наметања било чега и било коме. 

И да напоменемо да је садржај сајта аутентичан, писан из наших глава (осим основних, врло кратких, историјских података), да су фотографије на овом сајту, такође, наше, сами смо их фотографисали нашим обичним фото-апаратом, без икаквих преправки, не користећи се техничким помагалима ни програмима за побољшање боја, скидања вишкова, додавања (осим додатог назива сајта на фотографијама).., дакле, оригиналне фотографије виђене нашим аматерским оком а уз помоћ апарата Nikon CoolPix 5100s и Nikon CoolPix A100. 


И да, хтели бисмо да напоменемо још да смо се служили и GPS-ом и ауто-картама да бисмо дошли до неког одредишта али нам се често дешавало да се ни један од та два “путоказа” не може у потпуности применити за утврђивање тачне локације, јер постоји разлика, а вероватно ће постојати и убудуће, у односу на стање “са терена”. Зато је најбоље, та помагала користити као смернице а за додатну помоћ пратити путоказе на путу или, још боље, можда, питати мештане за пут -ако их сретнете – то нам је често много помагало. Пошто понекад нема ни путоказа нити људи да их питамо за правац ми смо, нашим речима, описивали како смо дошли до одређене дестинације, иако смо приказали и Google мапе. 
Где год постоји званичан линк неког манастира, трудили смо се да га поставимо како би неко, ко жели, добио и историјске и неке друге податке које наш сајт скоро уопште не садржи.

У нади да ће вам макар једна информација пружити нешто добро, да ће вам макар једна фотографија улепшати дан, поздрављамо вас.