Манастир Рустово

ManastirRustovo

Манастир Рустово – Црна Гора

Поглед са терасе испред цркве

Лепота Божија!

У брдима, изнад мора, ближе небу и природи, удаљен од туристичких места тек неколико километара и тек неколико димензија мира. Поглед на манастир будио је у нама чисту љубав према тим Божијим даровима којима смо били окружени. Ветрић је лагано доносио мирис мора, не можемо да разграничимо које плаветнило је било плаветније – да ли се то море огледало у небу или небо у мору… А између, сакривен у зеленилу, шћућурио се манастир, некако романтично зидан, мада можда није пригодно да употребим тај епитет. Са маленог паркинга степеницама се спуштамо ка манастирским вратима, поред којих је окачено старинско звоно. Са десне стране степеништа видимо мало даље стадо коза а са леве стране лепо уређено двориште, са столицама, столовима и мноштвом играчака. Родитељи се расхлађују водом или соком које љубазне монахиње одмах донесу а деца се безбрижно играју. Чак и пчеле и осе зује мало подаље од нас, да не ометамо једни друге у, заиста, уживању. Једино су зрикавци били толико гласни да смо имали осећај да смо залутали у само њихову територију😊 Никада, ни на једном месту, није их било толико много и нисмо знали да могу да буду толико гласни. Иако смо дошли само муж и ја (неколико људи је већ седело и расхлађивало се у хладовини), љубазне монахиње су нас упутиле у цркву, мало већу и мало мању, и испричале нам укратко историју манастира.

Манастир је саграђен у руском стилу па подсећа на неку лепу руску бајку, које сам гледала у детињству (осим што нема снега😊). Лепоту споља, неописиво допуњује лепота изнутра. Каква красота се крије иза манастирске капије. У једној цркви манастирa чува чудотворна икона Мајке Божје „Благоухани цвијет“ – благоухање – како бих описала тај умилни глагол – већ и сама та реч шири, земљаским речима, неописив неземаљски мирис. А прича о њој је толико божанствена да се не усуђем својим речима да је опишем, зато ћу цитирати опис са званичног сајта манастира Рустово:

Манастир Рустово има част да се у њему налази икона Пресвете Богородице “Благоухани Цвијет”. Ова чудесна икона стигла нам је добром вољом и пожртвованошћу једног брата хришћанина. Он је својевремено од трговаца старинама купио врло тамне даске за које је речено да их треба спојити, јер је то вјероватно била икона, али да нема наде да се може обновити. Када је лијепљењем спојио даске, видио је да је то заиста икона. Одложио ју је на страну, мислећи да касније проба да је рестаурира… Међутим, Господ је почео да дјела чудесно дјело на њој, да је обнавља без људске руке. Почели су да израњају лик Мајке Божије и Господа нашег Исуса Христа и да се појављује свјетлост. Брат је пожелио, видјевши каква је то светиња да је преда неком манастиру. И 27. августа 2009. године, уочи бденија пред нашу славу – Успење Пресвете Богородице, икона је стигла у Рустово. Свечано смо је дочекали и у литији са појањем, унијели у Њен манастир. Годину дана касније, брат од кога смо икону добили, предао нам је писмено свједочанство да икону поклања манастиру Пресвете Богородице Рустово. Господ икону непрестано обнавља. Често од Њеног миомириса читав храм мирише. Има више случајева чудесне помоћи Мајке Божије, преко ове иконе. …”.

У другој цркви пригрлиће вас умилни поглед Мајке Божије Иверске која није копија оригиналне иконе – како смо сазнали – а више можете прочитати и на званичном сајту манастира Рустово. Ово је нова икона, стара тек нешто више од двадесет година али њена чудотворност је велика, постоје многобројни забележени случајеви. Гледам у тај траг крви на њеном образу и чини ми се да је много тужна али кад бисмо почели молитву или читање акатиста, ту, поред ње, осећај туге нестаје и мења га љубав, чиста љубав.

И не знам шта је на нас оставило најјачи утисак. Толико су чврсто испреплетане емоције дубоког верског доживљаја, чак и прелепог туристичког осећаја а љубазност и срдачност монахиња је, скоро па, непоновљива. На оваквом месту пожелите да останете, да останете заувек. Да будете део те атмосфере испуњене светошћу, светлошћу, сјајем изнутра и споља, заштићени љубављу Мајке Божије и Њеног Сина.

Напоменули бисмо још да је ово манастир који има продавницу са могобројним лековитим препаратима, домаћим маслиновим уљем, козметичким препаратима – ми нисмо желели да пропустимо могућност да купимо праве природне производе који су направљени од биљака којима је ту природно станиште, биљке које су у себи сакупиле све што даје приморска клима, сунце, ваздух.. И у сваки производ уткане молитва и љубав.

Манастир је посвећен Успењу Пресвете Богородице а више информација можете добити на званичном сајту овог манастира https://manastirrustovo.org

Период када смо ми посетили манастир: Јул 2022

Како смо ишли до манастира:

Манастир Рустово се налази на путу између Петровца и Будве, негде изнад Светог Стефана, постоје јасни путокази  а на званичном сајту Манастира дата је прецизна путања, кад отворите део „Контакт“.

Као и ка манастиру Дуљево, ми смо ишли из правца Петровца ка Будви па смо скренули десно, постоје јасни путокази. Пут је, наравно, узан, кривудав и води узбрдо ка манастиру, потребно је бити пажљив у кривинама.

Шта видети у околини:

Овде бих преписала текст који је наведен код описа за манастир Дуљево, јер не знам шта бих ново додала😊

Цело приморје, све те малене увале, већа места попут Будве (ко воли), мања попут Петровца у коме смо највише осетили мирис мора и боровине, манастири, многобројне цркве, катедрале… На нас је посебан утисак оставила и посета полуострву Луштица, оном старијем делу.. Много малених домаћих ресторана, који раде, нажалост, углавном само у сезони али имате свеже морске плодове (ко воли), мирис мора, ту посебност која се нама нарочито свиђа на црногорском приморју… Ми смо заиста уживали, сретали смо неке фине, добре људе који су нам помагали у свему што нам је било потребно. Хвала им на свему томе јер су наш кратки боравак улепшали. Можда овде није место, нарочито што идеја овог сајта није комерцијална (осим ако неко жели да помогне манастирима) али заиста не могу да не поменем невероватну љубазност човека из Бара (где смо резервисали преноћиште) – не могу баш да нарочито похвалим сам смештај мада је потпуно у складу са оним што је приказано на Booking-у, и потпуно у складу са оним што је нама било потребно, али  с обзиром на неки удес који се усред ноћи догодио, дуго смо чекали и у Бар стигли око четири сата ујутру. Иако смо обезбедили да нам кључ узму пријатељи раније, ипак смо, због немогућности да се снађемо, позвали домаћина (није власник, ради за власника) у рану зору. Не само да се човек јавио, не само да је био диван, љубазан него се још он нама извињавао – уопште не знам зашто – али толико смо му захвални, не верујем да ће бити свестан до које мере.. Хвала ти добри човече који дочекујеш госте у апартманима Hott.